Φωτογραφίες
Ψηφιακή Φωτογραφία
Ψηφιακές Φωτογραφικές Μηχανές

Είσοδος

Το Θεμα της Κυριακης

Η φωτογραφία της ημέρας

Καλύτερες του μήνα

2
jingle bells (10.000)
6
Snowflakes (9.639)
Άνοδος
Πτώση
Αμετάβλητη
Νέα είσοδος

ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ (Κωνσταντινούπολη - Τουρκία)

ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ (Κωνσταντινούπολη - Τουρκία)

Το Μπλε Τζαμί ή Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ (στα τούρκικα Sultanahmet Camii) είναι το ωραιότερο και μεγαλύτερο τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, ξακουστό και για την αρμονία του. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της Ισλαμικής αρχιτεκτονικής παγκοσμίως και αρχιτέκτονάς του υπήρξε ο Σεντεφχάρ Μεχμέτ Αγά (Sedefhar Mehmet Ağa) μαθητής του Μιμάρ Σινάν.
Το τζαμί χτίστηκε μεταξύ 1609 και 1616 με διαταγή του σουλτάνου Αχμέτ Α' -από τον οποίο πήρε και το όνομά του- όταν αυτός ήταν σε ηλικία 20 ετών. Βρίσκεται στο παλαιότερο τμήμα της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην τοποθεσία του αρχαίου Ιππόδρομου (Ατ Μεϊντάνι), και απέναντι (δυτικά) από την Αγία Σοφία.

Είναι επίσης πολύ κοντά στο Τοπκαπί, τόπο διαμονής των Σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι το 1853, που είναι στη συνέχεια της Αγίας Σοφιάς, ανατολικά, επί της ευρωπαϊκής ακτής του Βόσπορου. Για κάποιον που βλέπει την παραλία από τη θάλασσα, οι θόλοι και οι μιναρέδες του Μπλε τζαμιού δίπλα στην Αγιά Σοφιά κυριαρχούν στη θέα της Κωνσταντινούπολης.

Το τζαμί αυτό χτίστηκε στο κέντρο της νοτιοδυτικής πλευράς του ιπποδρόμου επίτηδες απέναντι από την Αγία Σοφία, έτσι ώστε να δεσπόζει κατά την προσέγγιση των πλοίων. Η κατασκευή αυτού του οικοδομήματος είχε τόσο ενθουσιάσει τον νεαρό Σουλτάνο που λέγεται ότι και ο ίδιος εργάσθηκε για την ανέγερσή του. Δυστυχώς όμως για τον ίδιο τον Σουλτάνο δεν πρόλαβε να χαρεί πολύ το περίλαμπρο αυτό οικοδόμημα λόγω του θανάτου του ένα μόλις χρόνο μετά το άνοιγμα των θυρών του. Μάλιστα, έχει ταφεί μέσα στο τζαμί. Σήμερα, και τα δυο κτίρια συναποτελούν ένα μοναδικό ιστορικό και αρχιτεκτονικό σύνολο.

Το τζαμί έγινε γνωστό στη Δύση σαν "Μπλε Τζαμί" λόγω της κυριαρχίας του μπλε χρώματος στην εσωτερική του διακόσμηση. Παρόλα αυτά, το μπλε χρώμα δεν ήταν μέρος της αρχικής διακόσμησης του τζαμιού και στις μέρες μας έχει ξεκινήσει η διαδικασία αφαίρεσής του. Σήμερα, το τζαμί δεν δίνει ιδιαίτερα την εντύπωση του "μπλε" στους επισκέπτες.

Ο αρχιτέκτονας του Αχμέτ του Α΄ είχε λάβει εντολή να μη λυπηθεί κανένα έξοδο, προκειμένου να δημιουργήσει τον πιο εντυπωσιακό και όμορφο τόπο λατρείας του Ισλάμ στον κόσμο. Μάλιστα ο Σουλτάνος είχε διατάξει, πριν φύγει για τη Μέκκα, να κατασκευαστεί ο τρούλος από ατόφιο χρυσό. Αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να συμβεί λόγο του βάρους του χρυσού. Ο αρχιτέκτονας τότε κατασκεύασε τον τρούλο με απλά υλικά, ενώ για να σώσει την ζωή του πρόσθεσε και 6 μιναρέδες γύρω από το Τζαμί, δικαιολογούμενος στον Σουλτάνο πως υπήρξε θύμα παρανόησης, (ο αριθμός "έξι" (αλτί) και η λέξη "χρυσός" (αλτίν) προφέρονται σχεδόν το ίδιο στα Τούρκικα)!

Η βασική δομή του τζαμιού είναι περίπου κυβική, 53 επί 51 μέτρα. Όπως συμβαίνει με όλα τα τζαμιά, είναι έτσι προσανατολισμένο ώστε όταν οι πιστοί κάνουν την προσευχή τους να είναι στραμμένοι προς τη Μέκκα. Διακρίνεται σε τρία μέρη: την εξωτερική αυλή, την εσωτερική αυλή (προαύλιο) και το κυρίως οικοδόμημα.
Ο κεντρικός κύβος σκεπάζεται από ένα βαθμιδωτό σύστημα θόλων και ημίθολων, που κορυφώνεται στον κεντρικό θόλο, οι διαστάσεις του οποίου είναι 33 μετρα διάμετρος και 43 μέτρα ύψος στο κεντρικό του σημείο. Το συνολικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από τέλεια οπτική αρμονία και οδηγεί το μάτι στην κορυφή του θόλου.

Το Μπλε Τζαμί είναι το μοναδικό στην Τουρκία που έχει έξι μιναρέδες. Όταν αποκαλύφθηκε ο αριθμός των μιναρέδων, ο Σουλτάνος κατηγορήθηκε για αλαζονεία, καθώς εκείνη την εποχή τον ίδιο αριθμό μιναρέδων είχε και η Κάαμπα στη Μέκκα. Ο Αχμέτ ξεπέρασε το πρόβλημα πληρώνοντας για να χτιστεί ένας έβδομος μιναρές στο τζαμί της Μέκκας.
Στο κατώτερο εσωτερικό μέρος το τζαμί κοσμείται με περισσότερα από 20.000 χειροποίητα κεραμικά πλακάκια, φτιαγμένα στο Ίζνικ (Νίκαια στην αρχαιότητα). Τα ανώτερα επίπεδα είναι βαμμένα. Περισσότερα από διακόσια παράθυρα με περίτεχνα σχέδια από βιτρώ αφήνουν να περάσει φυσικό φως, που στις μέρες μας ενισχύεται από πολυέλαιους. Οι διακοσμήσεις συμπεριλαμβάνουν στίχους από το Κοράνι, πολλοί απ' τους οποίους αποτυπώθηκαν από τον Σαίντ Κασίμ Γκουμπάρι, που θεωρούνταν ο κορυφαίος καλλιγράφος της εποχής. Τα πατώματα καλύπτονται με χαλιά που δωρίζουν οι πιστοί και αντικαθίστανται τακτικά.

Slide  
Get code
Η βαθμολόγηση είναι διαθέσιμη μόνο στα μέλη. Γίνετε κι εσείς μέλος

Γενικές πληροφορίες

ΤίτλοςΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ (Κωνσταντινούπολη - Τουρκία)
ΦωτογράφοςOld Holborn
Συνολική Βαθμολογία177.136
Η Συνολική Βαθμολογία είναι δευτερεύουσα πληροφορία και υπολογίζεται από το άθροισμα [Βαθμολογία χρήστη Χ Karma χρήστη] όλων των βαθμολογήσεων της φωτογραφίας. Η κατάταξη των φωτογραφιών ωστόσο, γίνεται με βάση τον μέσο όρο και αναφέρεται παρακάτω ως Βαθμολογία
Προβολές5983
Δημοσίευση3-Mar-10 9:26
ΚατηγορίαΑξιοθέατα
Πρόσθετη κατηγορίαΚαμμία
Προσωπικός φάκελοςΙΣΤΟΡΙΑ
Για ενήλικους μόνοΌχι

Βαθμολογία : Μόνο για μέλη

Τεχνικές πληροφορίες

ΜηχανήCanon EOS 400D Digital
Διάφραγμαf/7409937
Ταχύτητα7409937 sec
ISOΜη διαθέσιμο
Εστιακή απόσταση74099371mm
Metering ModePartial
Exposure Compensation-1.3 EV
Φακός (μόνο για SLR μηχανές)Canon 28-105mm

Ανάλυση βαθμολογίας

Η εμφάνιση βαθμολογιών είναι δυνατή μόνο στα μέλη

Παρατηρήσεις

Η δημοσίευση παρατηρήσεων γίνεται μόνο από μέλη

Old Holborn   4-Mar-10
@XAPA : Konstantinopoli is a place full of history. You have to do this trip
makithaca   3-Mar-10
Βρε πατριώτη γιατί μας έβαλες να δούμε το τζαμί των μογγόλων και δεν έβγαλες καμιά καλή φωτό της Αγιάς Σοφιάς, αφού βέβαια σβήσεις τους άθλιους μιναρέδες με το photoshop?
Old Holborn   3-Mar-10
@makithaca : Το Μπλέ Τζαμί είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστουργημα άσχετα με την εμπάθεια που έχουμε για τους γείτονες. Αλλά επειδή έχω βρεθεί αρκετές φορές στην "γείτονα" χώρα, ο απλός λαός δεν νομίζω ότι έχει καμία εμπάθεια μαζί μας, τουλάχιστον αυτό μου δίνουν να καταλάβω. Τα προβλήματα τα δημιουργούν πάντα οι "εξουσίες" και οχι ο απλός λαος φίλε μου...
makithaca   3-Mar-10
@Old Holborn : Μωρέ όταν θα πάρουν γραμμή ο απλός λαός να μας φάει τότε θα δεις.... Μην ξεχνάς ότι απλός λαός ήταν και το 1922 στη Σμύρνη και το 1974 στη Κύπρο.
Old Holborn   4-Mar-10
@makithaca : Σχετικά με το 1922 & το 1974, το θέμα σηκώνει πολύ κουβέντα , που πολύ ευχαρίστως να την κάνουμε κάποια στιγμή.
Το σίγουρο είναι πως τα "κεφάλια" κουνάνε τα νήματα..
pater   3-Mar-10
υπάρχει ένα άσπρο περίγραμμα γύρω από τους μιναρέδες και απ'ολο το τζαμί,ίσως από την επεξεργασία.
Old Holborn   3-Mar-10
@pater : ενα έμπειρο μάτι όλα τα βλέπει..
pater   3-Mar-10
@Old Holborn : δύο έχω...χέχέ...την έχω πατήσει με περιγράμματα κι εγώ πολλές φορές. :-)
Old Holborn   3-Mar-10
@pater : ..ευχαριστώ για την ματιά !!!
Old Holborn   3-Mar-10
@Νίκος Μαραθός : Ευχαριστώ για την ματιά σου Νίκο και συμφωνώ (όπως και με τον Τάσο)
Νίκος Αργυρόπουλος   3-Mar-10
Καλή τουριστική Γιώργο.
Old Holborn   3-Mar-10
@Νίκος Αργυρόπουλος : Ευχαριστώ για την ματιά σου Νίκο
Τάσος Παπαδόπουλος   3-Mar-10
Τα πολλά ανεπιθύμητα στοιχεία στο πρώτο πλάνο μπερδεύουν το μάτι.
Old Holborn   3-Mar-10
@Τάσος Παπαδόπουλος : Συμφωνώ απόλυτα Τάσο αλλά δυστυχώς δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Αν έκανα crop όλο το κάτω τμήμα δεν θα ήταν ισορροπημένη η φώτο. Ευχαριστώ για τα σχόλια και την ματιά σου
Τάσος Παπαδόπουλος   3-Mar-10
@Old Holborn : Eίναι πράγματι δύσκολο σε πολύσύχναστα μέρη να μήν περιλάβεις στη φωτό το πλήθος. Εδώ όμως τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα θα μπορούσαν να λείπουν. Δεν αναφέρομαι σε κρόπ, αλλά στο αρχικό καδράρισμα κατά τη λήψη.
Old Holborn   3-Mar-10
@Τάσος Παπαδόπουλος : Συμφωνώ...

Η καλύτερη φωτογραφία της ημέρας πέρυσι

winter

winter 9.917

Aris Drama (17173.0)
346 Προβολές
32 σχόλια

Ο χειμώνας έπιασε καλά και η πόλη ντύθηκε επιτέλους στα λευκά εδώ και μία εβδομάδα. Έριξε αρκετό χιόνι, το οποίο το κράτησε ακόμη και σήμερα. Σας παρουσιάζω ένα λιτό, ...